Bejelentés


Kutyák világa Hasznos információkat találtok. Kérlek nézz szét az ol


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Szavazás
Információk (Nézzelődjetek!!!)

INDÍTSÁTOK EL A TV-T =D


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

A kutya ragadozó állat, a farkas háziasított alfaja. Az eb szó ugor kori örökségünk. A másik két ugor nyelvben a kutya neve: emp. Egy kutya nagyon fontos szerepet játszik a gyermeknevelésben. Az a cél, hogy mi alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és megértsük, hogy "mit miért csinál".

Fényes szőrzet, egészséges bőr
A bőrön és a szőrön jól látszik az állat egészségi állapota. A természeti elemek, mint az eső és a meleg, valamint a sebek és a paraziták sérülést okozhatnak a bőrön és a szőrzeten.

A kutya izomzata

A kutyák lényegében sportos állatok, jó izomzatra van szükségük az erőnléthez és a gyakorláshoz.A kutya koponyája

A kutya koponyája igen erős.Kullancs veszély

A tavaszi idő beköszöntével nagyobb az esély, hogy kutyánkba kullancs és bolha kerüljön. A kullancs nagy veszélyt okozhat, ha nem nézzük át figyelmesen jószágunkat. Ha észreveszünk egy kullancsot az állat bőrébe fúródva, jobb ha kivesszük mielőtt agyhártya gyulladást okoz.

Munkakutyák

Sok kutya segíti az ember munkáját. Némelyik munka, pl. a nyájterelés, őrzés megfelel a kutya természetes ösztöneinek, de betanítják a kutyákat vakvezetésre, szánhúzásra vagy versenyzésre is. A rendőrök és katonák többek között nyomkeresésre, rejtett kábítószer felkutatására használják ebeiket.

Házikutyák

A kutya már több mint 10.000 éve é az ember mellett. Elődeink valószínűleg azért fogták be és szelídítették be a kutyaféléket, hogy azok segítsenek a vadászatban, tereljék a nyájat és őrizzék a házat, kedvtelésből tartott álattá csak később váltak.


Nem adható a kutyának:
nyers disznóhús,
nyers baromfihús.
vese (ez a szűrő szerv növényirtókat halmoz fel),
füstölt, sózott vagy erősen fűszerezett hús.

Ellés:

A folyamat öt szakaszból áll.

* Az ellés első jelei
Már napokkal az ellés előtt a szuka fészeképítésbe kezd, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekről, viselkedése megváltozik, közvetlenül ellés előtt étvágytalanná válik, néha hányás is előfordul. A péra megduzzad, belőle áttetsző váladék ürül.
* Megnyílási szakasz
A méh ebben az időben felkészül az összehúzódásokra és a méhnyak csatornája megnyílik. Ekkor a szuka nyugtalan, liheg. A hüvelyből áttetsző, nyálkás váladék ürül.
* Tágulási szakasz
A méh első (nem látható) összehúzódásai és a szülőút fokozatos tágulása közben a szuka még intenzívebben fájdalmat jelez: liheg, körbe jár, lefekszik és felkel.
* Kitolási szakasz
Fokozódnak a méhösszehúzódások, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. Megrepedhet a magzatburok, elfolyhat a magzatvíz. Ez a szakasz viszonylag rövid ideig tart, a legelső kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színű váladék ürül a szülőútból, akkor megkezdődött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az első kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi időn belül, állatorvoshoz kell fordulni.) Amikor a magzat a szülőútba kerül, fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, rövid idő (percek) alatt a külvilágra kerül a kölyök. A kölykök születhetnek fej-, vagy farfekvésben, mindkettő normális. Ettől eltérő elhelyezkedés, illetve a fej oldalra hajlása azonban a magzat elakadását okozhatja. A kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja a magzatburkot, megtisztítja az orr-és szájnyílást, nyalogatja a kölyköt, így serkenti a légzését, majd a köldökzsinórt is elrágja.
* A magzati függelékek megszületése
Ha elszakad a köldökzsinór mielőtt megszületne a magzatburok is, akkor a burok csak egy bizonyos idő (5–15 perc) elmúltával fog megszületni, esetleg a következő kölyök tolja maga előtt, esetleg csak a következő kölyök után születik meg. A szuka általában megeszi a magzatburkokat, ezért a tulajdonosnak kell számon tartania, hogy hány született meg, így az ellés végeztével tudni fogja, hogy maradt-e a méhben magzatburok. Engedhetjük a szukának, hogy elfogyassza a magzati függelékeket, de akkor sem lesz kevésbé jó anya, ha elvesszük tőle és kidobjuk. Különösen népes almoknál ne engedjük, hogy mindet megegye, mert az hasmenést, hányást okozhat.Pihenés:

Egy-egy kölyök megszületése után hosszabb-rövidebb nyugalmi periódus következik, amikor a szuka látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következő kölyök megszülésére. A kölykök átlagosan 30–60 percenként születnek. A nyugalmi periódusok a szülés előrehaladtával hosszabbodnak: a kezdeti 5–15 perc helyett 30–60 percesek lesznek. Ha két óránál hosszabbra nyúlik ez a nyugalmi szakasz és van még a méhben kölyök, állatorvoshoz kell fordulni.

Kiskutyák:

A kiskutyák szemei és fülei két hetes koruk környékén kezd szétnyílni. Az újszülött kiskutyák első és legfontosabb dolga, hogy minél hamarabb megkapja az anyai ellenanyagokat tartalmazó tejet, ami megvédi a kutyusokat az első 6 hétben. Ügyeljünk arra is, hogy a tulajdonos váltás ne essen egybe a táplálékváltással. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, nagyon sok probléma megelőzhető a kölyöknevelés során. Az anya kutya etetésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az anya csak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék felvételével tudja biztosítani az elegendő tej mennyiséget a kölykök számára. Az anyakutya számára korlátlan mennyiségű táplálékot kell biztosítanunk, valamint törekedni kell arra, hogy a szuka stabil bélflórával rendelkezzen, amivel könnyebben tud alkalmazkodni az ellés és a szoptatás időszakában fellépő stressz helyzetekhez. Napi kétszeri Laktiferm Pet takarmányba, vagy ivóvízbe való keverésével ez könnyen megvalósítható.A kutya és a hőség hatása:

A kutya állandó testhőmérséklete, 37.5-38.5 C° közötti értékű.

Az állandó testhőmérsékletet a kutya egyfajta sajátos hőszabályozással, meleg termelése, és leadása biztosítja. Ennek megzavarása rendkívül ártalmas, káros lehet a kutya egészségére. Különösen a hőségtől szenvednek sokat a kutyák. Mivel nem izzadnak, bőrük nem válik nedvessé, hűssé az izzadságtól, így párolgás sem hűti testüket.

A kutya ezért lihegéssel, kilógatott nyelvvel szabadul meg a fölösleges hőtől. Amikor liheg a gyors ütemben beszívott és kilehelt levegőtől nedves nyelvén és ínyén hűvös párásodás keletkezik. Ez azonban az állat testnagyságához képest csak igen kis felület. A hőségtől leginkább a sima rövid szőrűek szenvednek a leginkább,hiszen a rövid szőrű kutyáknak nincs hőségcsökkentő dús bundájuk. A hosszú szőr nem csak a hideg ellen véd, hanem komoly hőségcsökkentő hatása van.

A kutya az árnyékot nélkülöző helyeken, udvarban, autóban, elviselhetetlenül szenved.

A kutyatartóknak erre gondolniuk kell. 50-60 C°-ot, csupán 20 -30 percig képesek elviselni.

A magas páratartalom különösen káros hatással van a kutyára. A meleg nedves levegő megakadályozza a tüdőből, valamint a kutya nyelvének felső részétől történő vízpárolgást, fokozva a test átmelegedését.

Óvjuk a kutyánkat a tűző napon való sétáltatástól, illetve tartsuk hűvös helyen, figyeljünk oda, hogy mindig legyen friss víz előtte.

A kutyát a káros forró hőmérséklettől úgy óvhatjuk meg, ha letusoljuk, ezáltal felfrissítjük, ügyelve arra, hogy az esti órákra megszáradjon.

Ha a kutyát lakásban tartjuk, ahol nagyon meleg van, jó megoldás az is, hogy műanyag üvegekben megfagyasztjuk a vizet, és ezeket az üvegeket letakarva odahelyezzük ahol a kutya ilyenkor szokott feküdni. A környezetét viszonylag hűvösen tartja. Addig amíg a gazdi haza ér, jó megoldás arra, hogy a kutya ne szenvedjen.

A kutya szőrének ápolása:

A kutyák legnagyobb részének testét szőrtakaró borítja, a külső hőmérséklet viszontagságaitól, ez védi őket és segít a normális testhőmérséklet megtartásában.

Ez a fajtára jellemző szőr hossza, vastagsága, változhat a tartás körülményeitől függően.

Egyes kutyafajták hosszabb szőrzetet növesztenek akkor, ha például, a szabadban tartják őket, rövidebb szőrzet figyelhető meg, ha lakásban tartják.
A csau-csau a lakásban elveszti pelyhes szőrszálait a fedőszőrök fejletlenek maradnak és megrövidülnek.

A kutya szőrzete három féle szőrzetből áll.

A hátgerincen, a combokon és a nyakon található a legnagyobb tömegben a koronaszőr, kevesebb a mellkason.

A koronaszőr, a kutyán található szőr közül a legvastagabb és a leghosszabb, a koronaszőrnek velőállománya is van.

A durva szőrzetű kutyákon nagyon sok a korona szőr.
Pl: a szálkásszőrű tacskón. (Ha a koronaszőrt túl sokat vágják akkor elveszíti jellegzetes tulajdonságát. Megfigyelhető a saját kutyámon, akinek szinte selymes tapintású a szőrzete. Megjegyzem, nekem így tetszik.)

Szálkásszőrű tacskó (a sok nyírásnak köszönhetően, selymesszőrű tacskó)

A fedőszőr a korona szőrnél rövidebb, vékonyabb és az egész testen szórtan helyezkedik el.Ezeknek a szőrszálaknak is van velőállománya.

A pehelyszőr a legvékonyabb, legrövidebb. A pehelyszőrnek nincs velőállománya. Általában hullámos. Ezek a szőrszálak őrzik meg a test hőmérsékletét, a fedőszőr és a koronaszőr alatt.

A tapintószőr, kiemelkedik a szőrzetből, megfigyelhető a felső ajkakon, a szemek fölött és az állon.

Vedlés:

A kutya évente kétszer vedlik, vagyis váltja a szőrét.

Ha a kutya szőre eléri a megfelelő hosszúságot, a szőr megöregszik és kihull. A vedlés a kutya környezethez való alkalmazkodását jelenti, tavasszal leveti a téli meleg bundáját, ősszel pedig a téli időjárásra készül fel.

Szőrváltáskor a kutya tápanyag és vitamin szükséglete megnő, ilyenkor oda kell figyelni a táplálására, hogy minél jobb minőségű, az évszaknak megfelelő szőrt növesszen.

A kutya szőrzetének a hullása az életkorral is jár.
Betegség előfordulásakor is jobban hullatja a szőrét.

A kutya szőr színe születéskor más színű lehet, mint szőrváltás után. Pl: az afgán agarak, születéskor feketén születnek, majd vedléskor aranyszínű lesz, esetleg fekete marad.

A folyamatos vedlés általában a lakásban tartott kutyáknál figyelhető meg.

Megfigyelések szerint a rokon tenyésztés okozhat erőteljes szőrhullást, esetleg kopaszságot.

Bolhák

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. Testük oldalról lapított, mely a szőrzetben való közlekedést teszi könnyűvé, fejük kicsi, szájrészeik pedig szívásra és szúrásra módosultak; szívókájukat a felső állkapocs és a felső ajak alkotja, az alsó állkapocs (maxilla) pedig késszerű és a bőr átvágására szolgál. A tor 2 és 3. ízén az elcsenevészedett szárnyak nyomai láthatók. A hátsó pár úgynevezett ugrólábuk a leghosszabb és legerősebb, testméretéhez képest hatalmas ugrásokra képes.

Lárváik lábatlanok, a legyek nyűveire emlékeztetnek, de testük sörtézett.

A kifejlett állatok vérrel táplálkoznak.

A lárvák nem szívnak vért, hanem a gazdaállat fészkében, odújában élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak. Több fajnál is ismert, hogy a szaporodási időszakban a kifejlett bolhák rendkívüli vérmennyiséget szívnak, és emésztetlen, alvadt vért ürítenek, a lárvák ezt fogyasztják.

A bolhafajok egy része csak vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot, és gyakran annak fészkében, odújában élnek.
A nőstények elsősorban a gazdaállat fészkében, odújában (olykor lakásban, a padló repedéseibe, porba vagy szemétbe) rakják le petéiket. A gazdaállatok testére rakott peték is rövid időn belül ide hullanak. A peték tojásdad alakúak, szürkésfehérek, kb. 0,5 mm nagyságúak. A lárvák 2-12 nap múlva kelnek ki, 9-15 nap alatt, két vedlés után kokont szőnek maguk köré és bábozódnak. A bábállapot mintegy 4-14 napig, de akár több hónapig is tarthat. Három-négy évig is életben maradhatnak, jól bírják az éhezést, bár ha tehetik, naponta szívnak vért.

Kutya sétáltatás:
Nagyon ügyeljünk arra, hogy miközben fogjuk a pórázt, erősen fogjuk, mert kedvencünk megláthat egy macskát vagy bármit ami nagyon érdekli, és hirtelen el kezd szaladni, olyankor kiránthatja kezünkből a pórázt. Tehát nagyon fontos, hogy erősen fogjuk mert bármikor megszökhet tőlünk a kutya.

Házi szabályok a család számára:

* Forduljunk el, és ne figyeljünk a kutyára, ha ugrálva üdvözöl! Dicsérjük és jutalmazzuk meg, ha mindezt ugrálás nélkül teszi.
* Ne etessük a kutyát az asztalról, mert ezzel kéregetésre bátorítjuk!
* Mindent tegyünk a helyére! A kiskutyák hamar megtalálják a szennyes ruhát, a gyerekjátékokat és a fontos iratokat!
* Megfelelő tárgyakat használjunk játékhoz: ne papucsot és cipőt.
* Gyakorlatozzunk a kutyával a hét minden napján - röviden, de gyakran!
* Etetés és szőrzetápolás előtt ültessük le a kutyát!
* A család minden tagja vegyen részt a nevelésben, az etetésben, az ápolásban, az edzésben és a dicséretben!
* A kutya üljön a földön: a bútor az embereké!
* Biztosítsunk állandó helyet a kutyának az alváshoz, pihenéshez!
* Szóljunk rá, ha rágcsálni kezd valamit!Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek
zene tv

ÚJ! Az információk menüben találtok egy tv-t egy kutyával ha elindítjátok, lehet nézni és hallgatni is! Váltogatni is lehet a zenéket! Ha másfajta zenét akartok írjatok és felrakom! Köszi!

tovább >>Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!